Wednesday, September 1, 2010

Rasisme vs Rasisme

Kaum


Mengikut Kamus Pelajar Bahasa Malaysia, Cetakan Kesembilan 1993, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), kaum bermaksud golongan orang sebagai sebahagian daripada satu bangsa yang besar; suku bangsa. Kaum juga boleh ditakrifkan sebagai perkataan lain bagi bangsa.

Rasisme

Pandangan,pemikiran atau kepercayaan negatif oleh sesuatu kelompok atau para anggotanya terhadap sesuatu kelompok lain berdasarkan perbezaan wajah fizikal-biologikal atau ras semata-mata.

Sejak akhir-akhir ini, bunyi atau laungan anti perkauman bergema kembali. Perkara ni tercetus daripada penghasilan video oleh Namewee tentang ketidakpuas hatinya tentang perkara yang melibatkan pengetua sekolah yang dikatakan rasisme. Jadi Namewee teruk dihentam dan diherdik oleh semua terutama kerajaan Malaysia kerana Namewee menimbulkan lagi api yang panas membakar kepada mereka yang rasisme. Baru saja terbaca post status seorang bangsa Cina Katy Lim Li Lian tentang isu Namewee, betapa dia memuja Namewee sebagai hero sedangkan banyak yang dimaki hamun dia banyak menyentuh tentang agama bukan tentang bangsa. Memang pelik adakah Katy Lim dapat bezakan apa itu agama dan apa itu bangsa.

Jadi betul lah apa yang dikatakan Tok Guru Nik Aziz, bangsa itu tiada nilai langsung,kecuali agama nya,kalau baik amalanya, nescaya baiklah balasan daripada pencipta-Nya.


No comments:

Post a Comment